; ;
warmindewijklogo wittelettering schaduw


DE VRUCHTENBUURT
WORDT ER WARM VAN

Warm in de Wijk

In 2015 zijn we begonnen met Warm in de Wijk. Nederland gaat om allerlei redenen ‘van het gas af’ en de Vruchtenbuurt gaat daar graag in mee. We willen #vangaslos en hierin ook een voorloper zijn in Den Haag. In het coalitieakkoord van de gemeente Den Haag is de Vruchtenbuurt één van de tien focuswijken is waar de energietransitie als eerste gaat plaatsvinden! Wilt u meer weten over Warm in de Wijk en onze nieuwsbrief ontvangen, mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorig jaar is een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden om oppervlaktewater en/of rivierwater in te zetten als warmtebron voor deel van de Vruchtenbuurt. Daarnaast is restwarmte van de geothermiecentrale aan de Leyweg wellicht een mogelijkheid. Ook dat is onderzocht. Het haalbaarheidsonderzoek laat zien dat het zeker mogelijk is (een deel van) de Vruchtenbuurt te verwarmen met deze bronnen, maar dat aanvullende subsidie voor financiering van de 'onrendabele top' noodzakelijk is. We zijn met onze samenwerkingspartners (o.a. Dunea, Stedin, gemeente en provincie) in overleg hoe we dit verder kunnen uitwerken. Hierbij is draagvlak in de wijk een essentiële voorwaarde!
 
Voor een wijk als de Vruchtenbuurt (bestaande bouw, jaren dertigwoningen) lijkt een collectief netwerk van duurzame warmte een voor de hand liggende optie. We werken aan een variantenstudie om te onderzoeken welke verschillende mogelijkheden er nog meer zijn voor duurzame warmte, en wat de voor- en nadelen van de verschillende varianten zijn. Ook wordt, samen met Stedin, in kaart gebracht hoe de verschillende types woningen eventueel kunnen worden aangesloten. De verschillende varianten hebben we, als bewoners, besproken in een werksessie, waarbij een onafhankelijk expert de verschillende technieken toelichtte en een financieel expert een doorrekening liet zien van de meest kansrijke varianten. We doen hiervan verslag tijdens de ALV na de zomer, waar leden van de Coöperatie Duurzame Vruchtenbuurt voor worden uitgenodigd. 

Inmiddels zijn er bijna 650 serieuze geïnteresseerden in een netwerk van duurzame warmte, als alternatief voor aardgas. Om de bewoners te verenigen hebben we een coöperatie opgericht: Coöperatie Duurzame Vruchtenbuurt U.A. De Coöperatie is hét vehikel om mee te denken, te doen en te beslissen. Ook hiervoor geldt: hoe meer mensen meedoen, hoe krachtiger onze stem. In korte tijd hebben zich hier al meer dan 240 huishoudens voor aangemeld. Bekijk het filmpje en doe mee!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Waarom lid worden van de coöperatie
De coöperatie maakt het mogelijk om besluitvorming simpel, helder en democratisch te stroomlijnen met als doel om tot oplossingen te komen waar de wijkbewoners achter staan.Via de coöperatie heeft u (lees: hebben de leden) een stem in de ontwikkelingen, voortgang en besluitvorming. Bovendien zijn we als coöperatie een formele partij richting gesprekspartners, stakeholders en financiers.

Lidmaatschap van de coöperatie
De bijdrage voor lidmaatschap is € 5,- per jaar.
U kunt lid worden door het formulier in te vullen en te verzenden. Nadat uw inschrijving door ons ontvangen is, ontvangt u per mail een bevestiging met het verzoek € 5,- over te maken. Bij ontvangst van de betaling is de inschrijving compleet. Geregistreerde leden worden uitgenodigd voor de Algemene Ledenvergadering (eerstkomende op 8 november 2018).
Uw gegevens worden alleen gebruikt om uw lidmaatschap van de coöperatie vast te leggen en u te informeren over Warm in de Wijk. 

Wilt u nu nog geen lid worden van de coöperatie, maar wel op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Meldt u zich dan hier aan voor de nieuwsbrief

Back to Top