; ;
warmindewijklogo wittelettering schaduw


DE VRUCHTENBUURT
WORDT ER WARM VAN

Sinds begin 2019 heeft de Vruchtenbuurt haar eigen energiecoaches: buurtbewoners - met net wat extra kennis - die hun medebuurtgenoten van onafhankelijk en gratis advies kunnen voorzien, tijdens een laagdrempelig 'energieadviesgesprek'. 
Een gesprek is aan te vragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Waarom energiecoaches?

De energiecoaches zijn een initiatief van de landelijke coöperatie HOOM, waar onze Coöperatie Duurzame Vruchtenbuurt zich bij heeft aangesloten. Onze coaches hebben een meerdaagse training bij HOOM gevolgd en veel geleerd over mogelijkheden tot verduurzaming zoals energiebesparing en isolatie. De gedachte is eenvoudig: veel mensen willen wel verduurzamen en stappen zetten, maar weten niet zo goed waar ze moeten beginnen. Daar kunnen de energiecoaches bij helpen. En juist omdat de gesprekken plaatsvinden met een coach uit de eigen wijk, is het veel gemakkelijker, en 'to the point'. De coaches kennen ons type huizen, en kunnen dus echt goed meedenken over oplossingen en handigheden die geschikt zijn voor de Vruchtenbuurt.

 

energiecoaches

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De energiecoaches Rob Pieters, Zina al-Edany en Harm Jan Lamers

 

Hoe gaat het in zijn werk?

Als een bewoner zich aanmeldt voor een gesprek via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (met daarin het verzoek om een gesprek, én adresgegevens plus telefoonnummer), stuurt de energiecoach een mail terug. Daarin staat een aantal vragen, odner andere over de oppervlakte van het huis, het energieverbruik en welke verduurzamingsmaatregelen er al zijn genomen (zoals bv dubbel glas, of isolatie). Zo kan de energiecoach zich voorbereiden op het gesprek. Verviolgens wordt er een datum geprikt waarbij een of twee coaches langskomen en samen met de bewoner kijken wat de wensen en mogelijkheden zijn. Tijdens een rondje door het huis geeft de coach tips en ideeën. De coach kan ook meedenken over en in het vervolgtraject: wara kan de bewoner een offerte aanvragen, en hoe moet die offerte beoordeeld worden. Dit wordt in een uitgebreid gespreksverslag teruggekoppeld. Na enkele maanden nemen de coaches nog één keer contact op, om te horen hoe het met de bewoner (en de voorgestelde ideeën!) is gegaan.

 

Ervaringen van deelnemers

Inmiddels hebben al meerdere Vruchtenbuurters een gesprek gehad. En ze zijn positief!
Lees hier de ervaringen van buurtbewoner Tiny Bergsma, in een artikel dat verscheen in de Stadskrant. En Shirley van der Sman vertelde afgelopen mei in de nieuwsbrief wat zij heeft gehad aan het gesprek met energiecoach Rob Pieters.

Back to Top