Portret van een vrijwilliger: Inge Rademaker
Geschreven door Tiny Bergman
PORTRET VAN EEN VRIJWILLIGER
Wie zijn al die vrijwilligers, die zich inzetten voor Warm in de Wijk?
Het kan gewoon één van je buren zijn!
In deze rubriek zetten we hen in het zonnetje.
INGE RADEMAKER: lid van werkgroep Betaalbaar en huurder in de Vruchtenbuurt
Ook als huurder kun je een waardevolle bijdrage leveren aan de realisatie van het warmtenet.
Gedreven voor een leefbare wereld
Inge speelde samen met de buurtkinderen tussen de landjes met koeien en paarden in het Mariahoeve van de jaren ‘60. Van jongs af aan voelde ze zich betrokken bij de strijd voor een leefbare planeet. Ze zou willen, dat de politiek vanuit andere waarden dan alleen economische, beleid zou voeren. Inge is bijna aan het eind van haar carrière. Ze werkt, als creatief therapeute op het snijvlak van psychiatrie en beeldende kunst. Ze voelt zich rijk, dat ze met personen uit allerlei culturen in aanraking is gekomen; ze houdt van contact met mensen.
Inge woont al 28 jaar in haar huurappartement op de 2e etage. Ze heeft Warm in de Wijk vanaf het begin gevolgd. Een mooi initiatief, dat samen met de buurt actie onderneemt op het gebied van duurzaamheid. Ze dacht altijd, dat ze als huurder er niet echt bij kon horen, maar is nu toch lid van een werkgroep van Coöperatie Duurzame Vruchtenbuurt! Het samen met anderen werken aan de opbouw van iets positiefs, geeft haar tegenwicht tegen de huidige door haar ervaren negativiteit in de wereld.
Werkgroep Betaalbaar
Deze werkgroep bestaat sinds januari 2025. Het doel van Warm in de Wijk is een betaalbaar warmtenet voor alle bewoners. Werkgroep Betaalbaar heeft als specifiek aandachtspunt, dat in de praktijk ook echt iedereen mee kan doen, ongeacht de financiële situatie. Inge woont alleen en was betrokken bij het ontstaan van een ‘zorggroep’ van bewoners in de wijk, die er voor elkaar wil zijn bijvoorbeeld in geval van ziekte. Toevallig ontmoette ze daar een gedreven lid van de werkgroep Betaalbaar. Inge sloot zich aan, als enige huurder in de groep. Een keer per maand komen ze bij elkaar. De oriënterende werkzaamheden bestonden tot nu toe vooral uit het lezen van stukken en onderzoek doen naar de samenstelling van de wijk.
Op zoek naar oplossingen
Inge ziet er naar uit in gesprek te gaan met bewoners met een kleinere portemonnee en te horen waar ze tegenaan lopen bij het verduurzamen van hun woning en mogelijke aansluiting bij het warmtenet. Ze is gedreven om te zoeken naar oplossingen. Er zijn bijvoorbeeld eigenaar/bewoners, die beperkte middelen hebben en er zijn huurders die afhankelijk zijn van hun verhuurder. Volgens Inge kun je dan nog steeds een waardevolle bijdrage leveren aan de realisatie van het warmtenet. Er bestaan bijvoorbeeld subsidies en leningen met gunstige voorwaarden en er zijn regelingen voor verhuurders. Inge wil mensen de weg daarheen wijzen.
Inge is een strijdbare huurder
Jarenlang had Inge te maken met een particuliere huisbaas, die nalatig was in het onderhoud van de woning. Ze had last van tocht, van lekkages en van schimmel. Op een gegeven moment vielen er zelfs brokstukken uit de gevel op straat. De brandweer moest er aan te pas komen om de losse delen te verwijderen. En op last van de Gemeente moest de gevel hersteld worden. Inge is strijdbaar als het om onrecht en wanprestaties gaat. In totaal 3 keer trok ze bij de afdeling Bouw en Woningtoezicht van de Gemeente aan de bel, waardoor de verhuurder aanschrijvingen kreeg om onderhoud te plegen. Zes jaar geleden werd haar huis ongezien gekocht door een Beleggersgroep. Als zeer mondige huurder heeft ze een vruchtbaar contact opgebouwd met haar contactpersoon, om het achterstallige onderhoud aan te pakken. Ze heeft hem gewezen op subsidiemogelijkheden voor isolatiemaatregelen. Inge heeft inmiddels geen tochtkieren meer. Er is isolatieglas, een spiksplinternieuwe inductiekookplaat en een elektrische verwarmingsketel gekomen.
Isoleren met de VvE
De contactpersoon wil nu zelfs het dak vernieuwen, waarna hij het wil isoleren. De temperatuur zal dan het hele jaar door voor een leefbaar binnenklimaat zorgen. Voor het vernieuwen van het dak is hij afhankelijk van de VvE, waarvan de Beleggersgroep één van de drie leden is. Het gesprek daarover moet nog gestart worden. Inge wil graag haar ervaring als huurder inzetten om de communicatie te verbeteren tussen partijen als woningeigenaren en bewoners.
Rijkdom zit in gelijkwaardigheid
Inge krijgt voldoening door in de wijk samen te bouwen aan een positieve beweging van onderop. Ze houdt van plannen maken, belangen afwegen en daarover onderhandelen. Rijkdom zit voor haar niet in geld, maar in je als mens gelijkwaardig voelen, samenwerken, je ontwikkelen. Iedereen doet in het leven kennis en vaardigheden op, die ieder op eigen wijze kan inzetten als vrijwilliger. Bij Warm in de Wijk kan iedereen meedoen en, net als Inge, een steentje bijdragen.