Portret van een vrijwilliger: Hans Kleiberg
Geschreven door Tiny Bergman
PORTRET VAN EEN VRIJWILLIGER
Wie zijn al die vrijwilligers, die zich inzetten voor Warm in de Wijk?
Het kan gewoon één van je buren zijn!
In deze rubriek zetten we hen in het zonnetje.
HANS KLEIBERG: lid van werkgroep Techniek en fixer bij de meetactie ‘Warmtenet-ready’.
Hoe komt een voormalig hulpverlener-in-de-zorg terecht in de werkgroep Techniek?
Van het gas af
Hans heeft zich al vanaf het begin van Warm in de Wijk aangesloten bij dit initiatief van bevlogen wijkbewoners. Hij maakt zich zorgen over de gevolgen van klimaatopwarming. Hij wil bijdragen aan de transitie naar het gebruik van schone energie. En de zeggenschap, die we als coöperatieleden over ons eigen warmtenet houden, spreekt hem aan.
Hans woont al 35 jaar in de Vruchtenbuurt, waarvan 30 jaar in zijn huidige grondgebonden woning. Den Haag gaat in de toekomst van het gas af. Dan moet iedereen een alternatief voor de verwarming van het huis en de warmwatervoorziening voor de keuken en de douche kiezen. Hans vindt deze wijk met dichte bewoning niet geschikt voor ‘iedereen een eigen warmtepomp’. Veel appartementen hebben ruimtegebrek voor zo’n installatie. Ons warmtenet wordt geluidsarm en zal het elektriciteitsnet minder belasten.
Werkgroep Techniek
Hans gaat altijd trouw naar de ALV’s van de Coöperatie Duurzame Vruchtenbuurt. Op de ALV eind 2023 ging men uiteen in groepjes, waar de huidige werkgroepen uit voortgekomen zijn. Hans koos voor Techniek, niet omdat hij daar verstand van heeft, maar wel omdat hij van klussen houdt. Hij heeft nu een eigen rol in de werkgroep: hij bekijkt de technische voorstellen van de ‘techneuten’ vanuit het oogpunt van een gewone wijkbewoner.
Er komen bijvoorbeeld opwerkstations in de wijk, waar het aanvoerwater vanaf de bron verder opgewarmd gaat worden tot gebruikstemperatuur. Hans waakt ervoor, dat bewoners een vrij uitzicht houden en de bomen kunnen blijven staan. Zijn tijdsinvestering in de werkgroep bestaat uit twee uur per maand vergaderen en af en toe wat hand- en spandiensten. Met deze winter een uitschieter als fixer in de meetactie ‘warmtenet-ready’.
Meetactie ‘Warmtenet-ready’:
De werkgroep Techniek heeft deze winter in 50 woningen een onderzoek gedaan naar het ervaren comfort bij een keteltemperatuur van 55 graden. Er werden vrijwillige fixers gevraagd, om in die huizen de keteltemperatuur aan te passen en vijf metertjes op te hangen. De zes aan hem toegewezen adressen zijn er uiteindelijk 20 geworden! Als gepensioneerd Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige is hij geïnteresseerd in mensen, gewend achter de voordeur te komen en vond hij het leuk buurtbewoners te ontmoeten.
Isolatie
Hoewel de werkzaamheden als fixer, op een enkele ketel na, niet erg tijdrovend waren, was hij toch regelmatig 1,5 uur binnen. Hij voerde leuke gesprekken, o.a. over isolatiemaatregelen. Daar bestaan verschillende subsidieregelingen voor. Twee jaar geleden heeft hij zelf wat isolerende maatregelen uit laten voeren, waaronder de aanleg van vloerverwarming. Hij kreeg daarvan de helft van de kosten terug! Isolatie levert veel warmterendement op, voor welke vorm van verwarming je ook kiest.
Warm contact
‘Bijvangst’ van zijn fixerbestaan is, dat Hans zich nu heeft aangesloten bij een hardloopgroepje in de wijk, waar hij van hoorde tijdens één van zijn bezoeken. Met deze fixers-klus was hij zo rond de 25 uur gezellig bij buren en andere wijkbewoners thuis aan de slag. Begin april gaat hij bij hen langs om de metertjes weg te halen. Dat wordt vast een hartelijk weerzien! Een van die wijkbewoners is Ewout Heeringa.