Welkom aan Peter Vos als betaalde coördinator van CDV

14 februari 2025

– Geschreven door Tiny Bergman

Eind 2024 heeft het Ontwikkelfonds van Energie Samen aan de Coöperatie Duurzame Vruchtenbuurt (CDV) een risicoloze lening verleend, voor de verdere ontwikkeling van ons coöperatief warmtenet in de Vruchtenbuurt. Een belangrijke stap daarbij is professionalisering van onze coöperatie. Met het uitschrijven van een vacature en het aantrekken van een coördinator, geeft de coöperatie daar verder vorm aan. Wij stellen met veel plezier aan u voor: Onze coördinator Peter Vos.

Korte kennismaking:
Peter woont bijna twintig jaar nèt buiten de Vruchtenbuurt, ’over de Laan’, maar voelt zich thuis in onze wijk. U kunt hem kennen als vrijwillig bestuurslid van coöperatie Sterk op Stroom. Hij zal dat blijven doen, naast zijn rol als coördinator bij CDV. Als niet wijkbewoner is hij toch lid van CDV. Hij vindt het belangrijk om zijn stem te geven aan duurzame bewonersinitiatieven (en hoopt, dat ons warmtenet zich in de toekomst een beetje buiten de wijk uitbreidt).

In zijn vrije tijd is Peter te vinden in de natuur. Hij houdt van lange wandelingen maken, (winter)kamperen op de NTKC en een vuurtje stoken. Ook vindt hij het leuk om te koken met een bijzondere touche; In zijn keuken staan allerlei potjes met fermenterende groente, als zuurkool van rode kool, hot sauce en flesjes azijn met verschillende smaken.

Voor Peter bestaat duurzaamheid naast zorg voor de planeet, ook uit zorg voor mensen en voor de omgang met middelen. Hij begon zijn werkend bestaan op een leefgroep voor mensen met een verstandelijk beperking. Hij hielp deze jongeren, met vaak pittige problematiek, op weg naar jong volwassenheid. Daarna maakte hij de overstap naar job coaching voor dezelfde doelgroep en hun werkgevers. Peter werkt sinds drie jaar, als zelfstandig ondernemer, als projectleider en adviseur maatschappelijke impact voor organisaties en bedrijven. Hij biedt o.a. procesadvisering, verandermanagement en organisatie coaching aan.

Bouwen aan een gemeenschap in de wijk:
Peter vindt veel voldoening in het samen werken en bouwen aan een gemeenschap. In de Vruchtenbuurt werken we toe naar de oprichting van een warmtebedrijf, waarvan de bewoners/ coöperatieleden voor 51% eigenaar worden, een wijkcoöperatie. Peter wil daar graag zijn bijdrage aan leveren. Het is daarbij belangrijk om elkaar in de wijk te (leren) kennen, ideeën uit te wisselen en samen beslissingen te nemen. Dit geldt voor ontwikkelfase van het warmtebedrijf, maar natuurlijk ook als het eenmaal in bedrijf is.

In zijn rol als coördinator, ziet Peter vooral een taak om in het proces van professionalisering zaken tussen bestuur, partners en werkgroepen aan elkaar te gaan verbinden en te faciliteren. CDV heeft vertrouwen van de gemeenschap nodig. Dit vertrouwen winnen bij zoveel mogelijk buurtbewoners en dat omzetten in zoveel mogelijk aansluitingen bij het warmtenet, is een grootse taak, waar we voor staan. Voorwaarden zijn zichtbaarheid en een duidelijk verhaal over de dienst die we gaan leveren. Wij willen de verschillende doelgroepen uit de wijk bij ons coöperatief warmtenet betrekken. En alle buurtbewoners een betrouwbaar en betaalbaar warmtenet als reëel alternatief bieden, als het gas gaat verdwijnen als warmtebron. Het zou ook fijn zijn als een bredere groep buurtbewoners samen een actieve bijdrage zou willen leveren aan ons coöperatief warmtenet. De huidige vrijwilligersgroep zou een nog betere afspiegeling van de wijk kunnen worden.

Taak en afstemming met projectleider en bestuur:
Het bestuur van CDV is verantwoordelijk voor de voortgang van onze coöperatie. Samen met projectleider Michael Urlings houdt men daarbij in de gaten dat de voorwaarden en eisen, die door het Ontwikkelfonds aan de lening zijn gesteld, worden opgevolgd. Een grote rol is hierin weggelegd voor de  werkgroepen, waarin vrijwilligers als mede-eigenaar van ons toekomstig warmtenet, belangrijke zaken oppakken en uitvoeren. Dit alles gebeurt in nauw contact met onze partners, de gemeente Den Haag en NetVerder.

Peter ziet het als zijn opdracht bij te dragen aan een goed onderling contact in de wijk. Onderlinge samenhang en afstemming tussen de behoeften van bewoners en werkzaamheden van onze coöperatie is van groot belang. Hij gaat in de gaten houden hoe alles reilt en zeilt. Wat er nodig is om voortgang te boeken. Waar dingen doelgerichter, handiger en efficiënter of leuker kunnen worden aangepakt. Want we willen iets voor elkaar krijgen: over 2 jaar moet ons eigen coöperatieve warmtebedrijf in de wijk up and running zijn!

Concreet zal Peter de werkgroepen gaan ondersteunen om hun plannen op een bevredigende manier in daden om te zetten. De balans tussen doelgerichtheid en plezierig samenwerken aan de ontwikkeling van ons warmtenet staat op de voorgrond. Als er iets stagneert wil hij het proces samen vlot trekken. We gaan het samen doen; we hebben elkaar nodig.

De wijk in zijn kracht:
Peter heeft er enorm veel zin in. De Vruchtenbuurt staat als wijk in zijn kracht en het geeft ons samen de mogelijkheid om een coöperatief warmtenet te ontwikkelen. Hoe geweldig is dat? Peter gelooft in samenwerking met oog voor elkaar en gebruik makend van ieders expertise. Dan krijgen we voor elkaar wat er moet gebeuren, zonder dat enthousiastelingen overbelast raken. Zo kan iedereen met plezier onderdeel zijn van ons warmtenetproject. Peter gaat zich de komende tijd inzetten om met de Vruchtenbuurt toe te werken naar de oprichting van een coöperatief warmtebedrijf, waarvan de bewoners, als coöperatieleden, de regie in handen zullen hebben.

De CDV verheugt zich de komende twee jaar op een heldere, stimulerende en gezellige samenwerking, met uitzicht op het mooie en warme resultaat van een wijkwarmtenet voor en door bewoners van de Vruchtenbuurt.

< Terug naar overzicht